#Attribution1 { height:0px; visibility:hidden; display:none }

3 Ağustos 2014

Lean In-Sınırlarını Zorla


‘Okuyorum Öyleyse Varım’ köşesinin açılışını zevle takip ettğim,güçlü lider Sheryl Sandberg ve kitabı ‘Lean in’ (Sınırlarını Zorla) ile yapmak istedim.Sandberg kitabına o kadar güzel bir isim seçmiş ki etkilenmemek elde değil.Başarı için gerekli ve yapılması gereken onca şeyi iki kelime ile özetleyip bizlere sunmuş.Kendisinden de başka türlüsü beklenmezdi diyerek noktalıyor iyi okumalar diliyorum.

1980’lerin başlarında üniversite mezunu kadın oranı %50’lerde idi.Son birkaç yılda üniversite mezunu kadın oranı artmasına ve erkek egemen alanlarda kadınların da yer almalarına rağmen Amerika özel sektör kuruluşlarında değişen çok birşey olmadı Fortune 500’de yer alan CEO’ların yalnızca 21 tanesi kadın,Amerika’da %17 oranında yönetim kurulu pozisyonunda kadın çalışanlar yer alıyor.
‘Kadınların eğitim başarılarında erkekleri geride bırakması devam ederken,herhangi bir sanayide üst pozisyonlarda etkin olmuyoruz’diyor Sandberg.Kadınların zirveye ulaşmasını engelleyen iki çeşit bariyer olduğundan söz ediyor. İlki:dış bariyerler;ayrımcılık,taciz,çocuk bakımı,mentor ve sponsor bulma zorluğu ve kadınların erkek meslekdaşlarından çok daha fazla kendilerini kanıtlama gerekliliği .İkincisi:İçsel bariyerler.’’Kendimizi büyük yada küçük oranlarda,kimi zaman güven eksikliğinden,kimi zaman elimizi kaldırmadığımızdan tam da asılmamız gerektiğinde geri çekiyoruz’’diyor Sandberg.Sandberg kitabında kadınların iki bariyeri de aşmak için çaba harcaması gerektiğine değiniyor.İç bariyerlerle ilgili olan iyi şey,bunların kendi içimizde,kontrolümüzde olması ve kendi kendimize üstesinden gelebilecek olmamız.İç bariyerlerimizi bir kez aşarsak,kendimizi daha güçlü hisseder ve dış bariyerlerin çaresine bakabiliriz.
Sandberg kitabında hepimizin kendinen bir parça bulacağı, 10 işyeri sorununu ve onlarla başa çıkmak için pratik çözümleri sunuyor.

1)Liderlik Hırs Boşluğu-Korkmasaydın Sen Ne Yapardın?
Liderlik rollerini erkeklerin kadınlardan daha fazla hedeflediği bir gerçektir.Sandberg profesyonel hırslı olmanın toplum tarafından her zaman erkekden beklendiğinin kadından bu yönde bir talep olmadığının altını çiziyor.İşgücü üzerinde,yeni mezunlar ve hatta orta okul öğrencileri arasında yapılan çalışmalar her geçen gün daha az sayıda kadının liderlik rolleri almak istediğini gösteriyor.Ama Neden?Bu ayrımı besleyen birçok neden var.Bugün işgücüne katılan her kadın için yalnızca işini yapmanın yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz, kendi annelerinin ev ve iş dengesini kurmak için ne denli çaba harcadığını görerek büyüyen kadınlar bunlar.

Çocukluklarında bile erkeklere ve kızlara daha farklı davranılır,anneler kızlarına daha fazla sarılır,oğullarını kendi başlarına oynamaları için daha fazla desteklerler.Tabi bu arada kültürel mesajlar da devrededir.Örneğin 2011 yılında Gymboree bir serisini ‘Baban gibi akıllı ol’ ‘Annen gibi hoş ol’ diyerek sattı.

Güçlü erkekler ‘Lider’ olarak görülürken güçlü kadınlar ‘Otoriter’ olarak görünür.Öğretmenler erkeklerin kendilerini kesmesine izin verirken,kızları azarlayarak susturur ve Genç kadınlar toplum tarafından verilen bu ipuçlarını içselleştirerek kendilerini sustururlar diyor Sandberg.Bu cinsiyet kalıplaşmaları yaşamımız boyunca takviye edilir.
Erkekler agresif oldukları için ödüllendirilirken kadınlar negatif olarak algılanır.Kadınlar liderlik pozisyonlarında çoğunlukla erkeklerin olduğunu gördüğü için ve bu erkekler genellikle kadınlardan daha fazla para kazandığı için her zaman durumun bu şekilde olmasını bekliyoruz.Tüm bunlar liderlik hırsı boşluğuna katkıda bulunuyor fakat Sandberg daha korkutucu olanın kök nedenler olduğunu söylüyor.Sevilmeme korkusu,olumsuz algılanma korkusu,başarısız olma korkusu,veya evde eş/anne olma sorumluluğu.
Bu korkularla yüzleşen kadınları yüreklendiriyor ve soruyor.
Eğer Korkmasaydım Ne Yapardım? Ve sonra bunu yapmaya gidin diye ekliyor.
2)Masada Otur

Kadınlar kendilerini hafife alma eğilimindedir.Bu taklitçi sendromuna neden olabilir-başarılı insanlar bu sendromu gerçeğe dönüştürebilir..Kadınlar da erkekler de bu sendroma yakalanırlar,fakat kadınlar kendilerini bu yüzden kısıtlama eğilimindedir.Sandberg kitabında düzenlediği bir toplantıya ilişkin anısına yer veriyor,toplantıda bulunan dört kadının duvara doğru oturduğundan,toplantıya katılanların geri kalanlarının erkek olduğundan ve hepsinin müzakere masasına oturduğundan bahsediyor.Sandberg masaya gelmeleri için kendilerini davet ettiğinde en az masada oturanlar kadar vasıflı oldukları halde reddettiklerini söylüyor.

Kadınlar kendilerine karşı sık sık serttirler,başarısızlık ve güvensizliği içsellerştirme eğilimindedirler.Sandberg New York Times’da yayınlanan bir makalede kendini COO pozisyonunda bulunduğu ‘şanslı’ olarak nitelendirdi.Güven eksikliği kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet olabilir diyor Sandberg.Bunu aşmak için gerçekten hissedene kadar numara/taklit yapın diye ekliyor.

‘Emin hissetmek-ya da emin hissediyor gibi davranmak fırsatlara ulaşmak için gereklidir.Google’da erkeklerin yeni bşr iş veya fırsat için uğraşırken kadınların daha temkinli olduğunu farkettim.Ama her zaman başkasından ne yapması gerektiğini beklemiş bir kadın için bunu görselleştirmek elbette zor olacaktır’ diyor.

3)Başarı ve Beğenilme

Başkaları tarafından değerlendirilmelerimiz kalıplara dayanır.Erkekler kararlı,kadınlar duygusaldır.Columbia Üniversitesi profesörü Frank Flynn ve New York Üniversitesi profesörü Heidi/Howard tarafından yapılan çalışmasında kadın ve erkeklerin iş ortamında algılanma oranları üzerine Heidi veya Howard adlı bir çalışma gerçekleştirmiştir.Öğrencilere Heidi veya Howard’ın başarıları ile ilgili benzer bir iş vakası sunuldu Heidi ve Howard aynı yetkinliklere sahip olmasına rağmen,hikaye Heidi olarak yorumlandığında Heidi bencil olarak algılanırken,Howard sempatik bulundu.

‘Başarı ve beğenilme erkekler için pozitif korelasyonlu iken kadınlar için negative korelasyona sahiptir.Yetkin başarılı bir kadın bir erkek gibi hareket eder,erkek gibi hareker eden kadınlar beğenilmezler’ diyor Sandberg.

Sandberg her zaman çok akıllı ve temkinli olduğunu söylüyor,Stanford liderlik ve örgütsel davranış profesörü Deborah Gruenfeld,kadınların güzel ve besleyici olması bekleniyor,eğer kadınlar otoriter,kararlı,talepkar davranırlarsa bu diğerlerini rahatsız ediyor ,diyor.Çoğu insan sevilmek istediği için bu durumu daha da zorlaştırıyor.Başarı için başkaları tarafından beğenilme/sevilme gereklidir.Sandberg bu durumu çifte düğüm olarak nitelendiriyor-kadınlar sevilmek istiyor,yetenekli ve talepkar oldukalrında ise sevilmiyorlar.Sandberg Facebook’da Mark Zuckerberg ile tazminat bedelini konuşurken sinirlendiğini hatırlıyor,işimi kaybetmek istemiyordum diye ekliyor.
Pazarlık görüşmeleri için Sandberg kadınlara 3 öneride bulunuyor:

-‘Ben’yerine mümkün olan heryerde ‘biz’ kullanımı-Bu çeyrek büyük bir satış yaptık gibi

-Tipik olarak kadınlara erkeklerden daha az para sunuluyor,bunu düşünün ve ilk teklifi hiçbir zaman ‘Kabul Etmeyin!!!’

-Artış talep ederken kendinizi haklı çıkaracak otoriterler tarafından kanıtlanmış konuları öne sürün

Ve genel olarak eleştirilere dayanın diyor. Ve Facebook’daki ilk 6 ayında Mark Zuckerberg’in kendisini ‘sürekli olarak başkaları tarafından beğenilmek istiyorsun,herkesi memnun edemezsin’ şeklinde eleştirdiğini ekliyor.


4) Merdiven Değil, Tırmanma Oyuncağı

Profesyonel yolculuğunuzu merdivene benzetmeyin diyor Sandberg,yalnızca iniş,çıkışı olan zaman zaman da yalnızca durulan bir merdivene..

Onun yerine kariyerinizin tırmanma oyuncağı olduğunu düşünün,kimi zaman dibe vuruşları,dolambaçları ve hatta çıkmazları olan bir tırmanma oyuncağına..(Bugün birçok üst yöneticinin yaptttığı gibi).Özetle, risk alın diyor Sandberg.

Kadınlar erkeklere oranla daha az risk alıyorlar.Hewlett-Packard’ın kendi içinde yaptığı bir çalışmaya göre kadınlar belirtilen niteliklerin %100’üne sahip olduklarında bir işe başvururken erkekler %60 niteliğe sahip olduklarında dahi aynı işe başvurabiliyorlar.Birçok kadın sıkı çalışmalarının birileri tarafından fark edileceğini düşünüyor,Gücün size sunulmasını beklemeyin diyor Sandberg,yeni sorumluluk ve roller için elinizi uzatın.

5)Mentorum Olur Musun?

Bir yabancıya mentorum olur musun sorusuna alınan cevap nadiren ‘Evet’ olur diyor Sandberg.Üst düzey bir yöneticiden spesifik bir konu hakkında tavsiye almak veya ilgilerini çekmek çok yardımcı olacaktır.

6) Doğruları Söyle

Kadınlar işteyken eleştiren olarak algılanacakları düşüncesi ile veya takımlarının desteklemeyeceği düşüncesi ile konuşmazlar.Ama doğruları söylemek önemlidir.Sandberg, kötü bir karar verildiğinde çalışanların yöneticileri ile bu kararı için savaşmaları gerektiğini ve karar kimin olursa olsun yanlışsa reddetmeleri gerektiğine inanıyor.

Bununla beraber birçok kadın işte duygularını bastırıyor.Sandberg,duyguların gösterilip paylaşılmasının işin yararına olduğuna inanıyor.

Duyguların bastırılması erkekler için de geçerli olabiliyor.Duyguların gösterilmesi ve özgün iletişim ile daha iyi sonuçların alınabileceğine dikkat çekiyor Sandberg.

7)Ayrılmadan Önce Bırakmayın
Birçok kadın aslında çocukları olmadan çok önce işte geri planda kalıyorlar.Yeni bir ortaklık yada iş talebi söz konusu olduğunda kadınlar ailem için daha esnek bir işte çalışmalıyım düşüncesi ile geride kalıyor.

Sandberg buna ‘ayrılmadan önce bırakma’ diyor ve devam ediyor,birçok kadın gelecekte sahip olacakları çocuklar için bugünden birşeyler istemeyi bıraktıklarından gerçekte çocuk sahibi olduklarında kariyer hayatları çoktan durmuş oluyor.

Kadınlar hala çocukları için erkeklerden daha fazla zaman ayırıyor ve birçok kadın ailelerine bakmak için işlerini bırakıyor.

Çalışmalar bir yıl süre ile işlerini bırakan kadınların yıllık gelirlerinin %20,iki veya 3 yıl süre ile işlerini bırakan kadınlarınsa %30 oranlarında azaldığını gösteriyor.Kadınların yaptığı hata çocuk bakım maliyetleri ile mevcut gelirlerini karşılaştırmak oluyor,bunun yerine doğru kıyaslamanın gelecekteki maaşları ve kariyerleri için yaptıkları yatırım maliyeti arasında olacağını söylüyor Sandberg.

Kariyeriniz söz konusu olduğunda karar alana kadar ayağınızı gaz pedalından çekmeyin!!

8)Eşinizin Gerçek Ortağı Olun

Araştırmalara göre,bugün bile her iki bireyin de tam zamanlı çalıştığı durumlarda kadınlar erkeklere oranla %40 daha fazla çocuk bakımı ile %30 daha fazla ev işleri ile ilgileniyorlar.Toplum kadınlardan çocukları ile daha fazla ilgilenmeisni erkeklerdense daha talepkar olmalarını bekliyor.Eğer hayatınıza 50/50 paylaşım ile devam etmek istiyorsanız bunu baştan kurun diyor Sandberg.Araştırmalar gösteriyor ki eşit paylşaımlar daha mutlu evliliklerin oluşmasını ve çocuklar için de eşitlik modelinin benimsenmesini sağlıyor.

9)Herşeyi yapma efsanesi

Birçok kadın kendini evde daha az sorumluluk alma eğiliminde olan erkek meslektaşlarıyla veya çalışmayan kadın arkadaşları ile kıyaslıyor ve sonunda her iki alanda da kendini başarısız hissediyor.Hem ev hem iş hayatını %100 mükemmeliyetle devam ettirmek eskide olduğu gibi günümüzde de bir efsaneden başka birşey değil. Sandberg ilk çocuğuna sahip olduğunda günde 12 saatini Google’da geçiremeyeceğini her sabah 7’de erken toplantılar için ofisde olamayacağını anladığında paniklediğinden bahsediyor ,sonrasında fark etmişki çok uzun süreler ofisde kalmamak daha yaratıcı olmayı tetikliyor ve bir sonraki gün için daha hazır olarak işe dönülebiliyor.

Birçok kadın için ilk sıraya aile yerine işin konulması korku nedenidir,sonrasında korku yerini suçluluğa bırakır.Fakat yapılan araştırmalar,başkaları tarafından büyütülen çocukların farklı şekilde gelişmediklerini,bilişsel ve diğer becerilerinde anneleri tarafından byütülen çocuklarla hiçbir farlılık olmadığını göstermektedir.

‘Suçluluk yönetimi anneler için zaman yönetimi kadar önemli olabiliyor’ diyor Sandberg.Önceliklerinizi belirleyin herşeyi yapmaya kalkışmayın.sizin ve aileniz için en önemli olanlardan başlayın.

10)Bunu Konuşmayla Başlayalım

Birçok kadın için engeller hakkında konuşmak zordur.Cinsiyetle ilgili konuları gündeme getirmek işlerin iyiye değil daha kötüye gitmesine neden olabilir,tarışmalar başlamadan sonlanabilir.

Kadınların iş yaşamında iç ve dış bariyerlerle mücadelesi konusunda konuşmaları gerektiğini ve yöneticilerin de bu konularda kadın çalışanlara destek vermeleri gerektiğini,ön yargılarımızı kaldırmamız gerektiğini ve ancak bu şekilde daha fazla eşitlik sağlanmış ortamlara ulaşabileceğimizi savunuyor Sandberg.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder